V KONČNICO Z DRUGEGA MESTA

Trinajsti (predzadnji) krog rednega dela je minil v znamenju derbija v mestu burje. Najboljši slovenski ekipi s kopico reprezentantk, prvak Krim Mercator in prvi zasledovalec Mlinotest, sta v Ajdovščini že imela generalko pred evropsko kvalifikacijsko tekmo Slovenije s Francijo. Krim je slavil z rezultatom 24:29.

Serijske slovenske prvakinje, rokometašice Krima Mercatorja, so si z zmago na derbiju v Ajdovščini pri Mlinotestu krog pred koncem rednega dela prvenstva že zagotovile prvo mesto in najboljše izhodišče za nadaljevanje v skupini za prvaka. Mlinotest ima zagotovljeno drugo mesto. V končnico se je v soboto ob Celjankah kot zadnja (četrta) uvrstila še Litija – prvič v svoji zgodovini.

V Ajdovščini sta v bučnem navijaškem vzdušju tako Mlinotest kot Krim Mercator v uvodnih 40 minutah prikazala obdobja vzponov in padcev. Na obeh straneh ni manjkalo niti atraktivnih potez niti napak. V zadnji juriš so domačinke šle v prvih desetih minutah drugega polčasa. Vratarka Karin Kuralt je reševala mogoče in nemogoče, obramba je kljub pomanjkanju višine, teže in moči prestregla precej žog in omogočala protinapade, iz katerih so bile nevarne hitre Nena Černigoj, Nuša Fegic, Petra Kramar in Živa Čopi, s črte Urša Zelnik in od daleč Ana Abina. Pri izidu 16:17 je moral strateg Ljubljančank in državne reprezentance Dragan Adžič vzeti minuto odmora. Njegove gromke besede so imele takojšen učinek z delnim izidom 4:0. Visokemu bloku in trdim prijemom ter hitrosti Krimove Tjaše Stanko v napadu Ajdovke dalj časa niso mogle kljubovati, a so z borbenostjo vendarle preprečile, da bi jih udeleženke lige prvakov pohodile. Pravo športno vzdušje so v zadnjih minutah, ko je bilo že vse odločeno, zasenčile nepotrebne grobosti Krimove reprezentantke Valentine Tine Klemenčič, ki seje grdo spravila nad Nušo Fegic in je nato tekmo z rdečim kartonom končala predčasno.

V vratih Mlinark je blestela Karin Kuralt.

Ajdovska kapetanka na srečo razen bolečin ni utrpela hujših posledic, bo pa spet prikrajšana za reprezentančno akcijo za četrtkovo tekmo s Francijo v Velenju: “Krimu smo se dobro upirale, dokler nam niso pošle moči zaradi pomanjkanja enakovrednih igralk, višine in teže. Če bi še zmogle hitro igro, bi se lahko dalj časa upirale. Dale smo vse od sebe. Reprezentančni premor nam bo prišel kar prav. Sama bi sicer bila v ekipi za tekmo s Francijo, če ne bi prejšnji teden zbolela. Tedaj sem manjkala v službi in si v kratkem še ene odsotnosti žal ne morem privoščiti.”

Najboljša Mlinotestova strelka in reprezentantka za prihajajočo evropsko kvalifikacijsko tekmo s Francijo Ana Abina je dodala: Sredi drugega polčasa smo imeli priložnost za preobrat, a smo v odločilnih trenutkih naredili preveč napak. Nekaj izgubljenih žog proti tako dobri ekipi, kot je Krim, pomeni konec zaradi njihovih zelo dobrih protinapadov. Zdaj so moje misli že obrnjene proti Franciji. Jasno je, da je to ekipa svetovnega formata, a igramo doma in bomo skušali vsaj na tej tekmi presenetiti. Francozinje dobro poznamo, me pa bomo v glavnem v isti zasedbi, kot smo bile že na zadnji reprezentančni akciji. Zato težav z uigranostjo ne bi smelo biti.

Ajdovski trener Jan Žbogar je po derbiju povedal: “Napake, ki smo jih v ključnih trenutkih drugega polčasa naredili, so izraz kakovosti tekmeca, ki je na nas močno pritisnil. Škoda je predvsem prvega polčasa, v katerem smo Krimu res podarili preveč žog. Na koncu ostaja dejstvo, da mi z aktualno zasedbo 60 minut proti Krimu ne moremo zdržati. Pred nami je še zadnji krog rednega dela s Krko, kjer mislim, da si bomo lahko privoščili široko rotacijo rokometašic in odpočili nosilke igre za končnico.”

Trener Jan Žbogar je lahko zadovoljen z dosedanjim potekom prvenstva.