ZGODOVINA KLUBA

DOLGA ZGODOVINA V KRATKEM ORISU

1900 - 1953

Organizirano športno dejavnost na Primorskem je okoli leta 1900 omogočilo šele ustanavljanje društev, predvsem sokolskih, ki so polega športnega udejstvovanja aktivno skrbeli za ohranjanje slovenstva med prebivalstvom.

Za začetek ženskega rokometnega športa v Ajdovščini tako smatramo že nastopanje domače ekipe v velikem rokometu – hazeni v času po 1. svetoni vojni v letih 1922 – 1924. Tekme so se odvijale v Goriško-tržaški pokrajini v sklopu aktivnosti zbiranja in združevanja domačinov, ter za borbo proti poitaljančevanju. Pred in med 2. svetovno vojno je vse delovanje seveda zamrlo.

Po osvoboditvi ter priključitvi Primorske k matični domovini Jugoslaviji, so se pričela oživljati in ustanavljati tudi športna društva. Športni navdušenci so v Ajdovščini v začetku leta 1946 ustanovili »Fizkulturno društvo Ajdovščina«, ki je imelo razne sekcije. Društvo je uporabljalo igrišča na Policah (kjer je sedanji letni bazen).

Februarja leta 1953 so ustanovili še TVD Partizan. Načelnik društva je postal Leskovec Rado, profesor telesne vzgoje na osnovni šoli v mestu. On je tudi navdušil tedanje dijake in dijakinje gimnazije, da so začeli resneje vaditi.
1954 - 1963

Zaradi vse večjega zanimanja mladine za športno vadbo, se je novoimenovano športno društvo SŠD Primorje odločilo leta 1954 organizacijsko prevzeti rokometno sekcijo. Istega leta je prva pravila rokometne igre prinesel iz Beograda Zemljak Žiga, ki je zaključil študij na telovadnem institutu DIF. Duet Zemljak – Leskovec je tako postal gonilna sila razvoja rokometa v Ajdovščini.

Za še strokovnejše delovanje je vodstvo SŠD Primorje angažiralo državnega jugoslovanskega reprezentanta Kocjan Zlatka, ki je služil vojaški rok v našem mestu. Slednji je poleg rednega treniranja moške ekipe zbral in organiziral tudi dekleta.

Izvršni odbor SŠD Primorje je registracijsko potrdil ustanovitev ženske sekcije dne 25.5.1955. Ta dan se smatra tudi kot začetek ženskega rokometnega kluba v Ajdovščini.

Za delovanje sekcije je bil zadolžen Copič Filip, sicer tudi igralec moške ekipe. Pod vodstvom Kocjana so takrat vadile naslednje članice: Černigoj Ivanka, Bolčina Marija, Bajec Ivanka, Pišlar Breda, Verč Vera, Fegic Majda, Lulik Rozi, Ergaver Sava, Felc Ivanka, Ambrožič Cvetka, ter še nekaj mlajših igralk. Ker pa ženska ekipa ni imela nasprotnic za tekmovanje na Goriškem, je uprava SŠD podala zahtevek na Rokometno zvezo Slovenije v Ljubljano, za vpis sekcije v register zveze. RZS je potrdila registracijo septembra leta 1955.

Leto 1956 je bilo finančno katastrofalno za društvo, in šele zadnji trenutek je tajnik Savo Slokar prijavil žensko ekipo na polfinalni kvalifikacijski turnir za prvaka Slovenije, ki se je odvil v Ljubljani na igrišču na Viču. Žal se ekipi ni uspelo uvrstiti na finalni turnir, saj so osvojile tretje mesto za domačo Svobodo Vič in TVD Partizan Črnomelj. Razočaranje je bilo veliko, ekipo pa je zapustil tudi trener Kocjan, ki se je po končanem vojaške roku vrnil domov v Zagreb.

Ženska ekipa se je nato pomladila, ter z ustanovitvijo srednje ekonomske šole pridobila ogromno mladih deklet. To je botrovalo ustanovitvi samostojnega Rokometnega kluba Ajdovščina v oktobru 1958. Ekipa je trenirala in igrala na novozgrajenem asfaltnem igrišču garnizona v Šturjah in takoj nastopila na uradnem tekmovanju novoustanovljene rokometne podzveze, ter osvojila 1. mesto. Igralke, ki so takrat osvojile naslov prvakinj so bile: Alaimo Zalka, Gabrijelčič Milena, Zavadlav Saša, Prosen Janja, Bolčina Ana, Žvokelj Jolanda, Bizjak Anita, Humar Gabrijela, Kuštrin Jožica, Pupis Neva ter Čebron Berta. Vodil jih je profesor Leskovec Rado. S tem si je pridobila pravico do nastopa in organizacije kvalifikacijskega turnirja, ki je nato potekal na novozgrajenem igrišču pri osnovni šoli (za cerkvijo) v centru mesta. Tudi na teh kvalifikacijah jim ni uspelo napredovanje, saj so zopet osvojile tretje mesto. Pred njimi sta bili ekipi Mladost Kranj in Koper.
1964 - 1975

Navkljub neuspehu so dekleta pridno trenirala naprej, nekatere so prenehale, prišle so nove in naslednja generacija je zopet osvojila naslov prvakinj podzveze, ter  igrale v Goriški rokometni ligi, a se tekmovanj naprej zaradi pomanjkanja sredstev niso udeleževale. V tej generaciji so bile: Ferjančič Zmaga, Kliček Višnja, Žonta Jelka, Škrinjar Branka, Špacapan Alenka, Noli Mira, Hajdič Anica, Žigon Majda, Černigoj Marica in druge. Nato se je ženska ekipa pomladila in po soglasju v klubu so pod vodstvom Furlan Franca in Copič Filipa ustanovili novo sekcijo v okvirju Tekstilne tovarne Ajdovščina.

Po novi organizaciji je spomladi 1964 ekipa prevzela ime pokrovitelja in nastopila pod imenom TTA, ter osvojila prvo mesto v Goriški rokometni ligi, ter zmagala v kvalifikacijah doma, ter se uvrstila v 1. slovensko rokometno ligo. Po odličnem začetku, je nato žal s strani vodstva prišlo do nesoglasij, tovarna pa je preklicala pokroviteljstvo nad ekipo. Zaradi tega in predvsem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev je ekipa nekaj kol pred koncem prvenstva izstopila iz tekmovanja v 1. SRL.

Igralke ki so vztrajale do konca (Ferjančič Zmaga, Žonta Jelka, Zavadlav Saša, Žigon Marija, Vidmar Marija, Božič Cirila in Prosen Marjeta so se preregistririrale nazaj k prejšnjemu klubu, oziroma so prenehale z igranjem. Istočasno z mlado ekipo kluba so v tekmovanju Goriške rokometne lige nastopale tudi igralke – dijakinje novoustanovljene ekipe gimnazije Ajdovščina, ki je pod vodstvom profesorja Kotnik Božidarja pod okriljem mladinske organizacije ustanovila Športno društvo Burja. Igralke so prehajale iz mestnega kluba in obratno, kot na primer Močnik Vera.

Leta 1973 se za mestni klub pogoji izboljšajo s sklenitvijo sporazuma med upravo kluba in TPK Mlinotest, ko klub tudi prevzame ime RK Mlinotest, pokriva pa delovanje tako moške, kot ženske ekipe. Sočasno potekajo pogovori o sodelovanju s klubom v Dobravljah. Vendar se ženska ekipa Dobravelj z osvojitvijo prvega mesta v Goriški rokometni ligi, ter preko kvalifikacij uvrsti v 1. Slovensko ligo. Toda šele v spomladansem delu sezone, torej leta 1974, se klub organizacijsko uredi in konsolidira.

Po prihodu iz vojske namreč ekipo prevzame profesor Tone Vidmar. Ekipa uspe s kvalitetnim delom ostati v 1. SRL, saj zasede končno 7. mesto. Ekipi se pridružijo tudi mlajše in perspektivne igralke Stegovec Zmaga, Kovšca Alenka, Rustja Vida, Tominec Blanka, Blanuša Jelka, Marjanovič Nada, Novak Nadja in še mnoge druge. Članski rokomet na Ajdovskem se je tako preselil v Dobravlje, v Ajdovščini pa igrajo samo osnovnošolke.

Leta 1976 se po pogovorih in dogovoru med kluboma v Ajdovščini in Dobravljah, ter ob sodelovanju SITKS Ajdovščina (Samoupravna interesna telesnokulturna skupnost) in zainteresiranih podjetij na novo organizira rokomet v Ajdovščini.

Moški ekipi se združita, pokrovitelj postane tovarna pohištva Lipa, klub pa prevzame tudi ime RK Lipa. Prav tako se združita tudi ženska dela klubov, pokrovitelj pa postane tovarna Mlinotest, klub pa se poleti 1977 preimenuje v RK Mlinotest. Z izgradnjo novega Športno rekreacijskega centra Police se delovanje, vadba in tekme preseli v Ajdovščino.

Tu pa se začne vzpon in veliki uspehi ajdovskega ženskega rokometa.
1976 - 1990

Kot smo že napisali RK Mlinotest delovanje preseli v Ajdovščino. Iz Dobravelj so se klubu pridružile starejše igralke: Saksida Marinka, Orel Milojka, Hrobat Sonja in druge, trener Tone Vidmar pa je začel z načrtnim delom z mlajšimi kategorijami, kar je kmalu obrodilo sadove.
2009 - 2016

2013/14

Ženski rokometni klub Mlinotest Ajdovščina obstaja in deluje že vrsto let, v posameznih obdobjih pod različnimi imeni. V sezoni 2013/14 klub praznuje 55. obletnico ustanovitve , ustanovljen je bil 2.10.1958. Klub je vseskozi uspešno gradil dober sloves ajdovskega rokometa. Pred 4- leti je podjetje Mlinotest postalo glavni sponzor kluba in tako omogočilo hitrejši in kvalitetnejši razvoj vseh selekcij, tako članske ekipe kot mlajših selekcij.

S člansko ekipo smo, v tekmovalni sezoni 2013-2014, dosegli zastavljeno 7. mesto na tekmovalni lestvici. Mladinke 3. mesto. Kadetinje 8. mesto. St. deklice 7. mesto. Ml. deklice 5. mesto. Mini rokomet- na vseh turnirjih smo odigrali brez poraza. Vse selekcije so tako zasedle spoštljiva mesta na državni ravni. Ekipa OS Danila Lokarja iz Ajdovščine, ki jo sestavljajo naše igralke, je osvojila naslov prvaka Slovenije že drugič v zadnjih treh letih.

ŽRK Mlinotest je dosegel PRVO MESTO v tekmovanju mladih v državnem prvenstvu v sezoni 2013-2014. Pohvalimo se lahko z najboljšim podmladkom v Sloveniji.

2014/15

V tekmovalni sezoni 2014-2015 tekmujejo vse selekcije. Najbolje se trenutno pozicionirajo mladinke v svoji selekciji, ki realno ciljajo na mesto državnega prvaka. Članice so sedaj na 5-mestu tekmovalne lestvice. Kadetinje na 1-mestu.