PREVEČ NAPAK JE VODILO DO PRVEGA LETOŠNJEGA EVROPSKEGA PORAZA

Rokometašice ajdovskega Mlinotesta so na prvi tekmi osmine finala evropskega pokala na domačem igrišču izgubile proti slovaški Iuventi z 22:31 (10:17). V sicer odličnem vzdušju polnih Polic so Mlinarke storile preveč napak za kaj več kot visok poraz proti sicer kvalitetni ekipi iz Michalovic. Povratna tekma sledi v nedeljo, 21. 1. 2024 na Slovaškem.

Police so pokale po šivih.

Ajdovščina je v soboto doživela še en izjemen rokometni večer, ki je postregel z izjemno predstavo tako na kot tudi ob igrišču. Do zadnjega kotička polne Police so prišle v pomoč domačim rokometašicam proti slovaški MSK Iuventi, v boju za četrtfinale evropskega EHF pokala za dekleta. A prave zabave po zaključnem žvižgu sodnikov iz Latvije žal ni bilo. Slovakinje, ki sicer vendarle niso na ravni Krima Mercator, so se izkazale kot pretrd oreh in kar težko je verjeti, da bi lahko na domačem igrišču zapravile visokih devet golov prednosti. A v športu so se dogajali tudi že večji čudeži in na enega izmed takšnih stavijo tudi v ajdovskem taboru: »Mi gremo na vsako tekmo poskusiti zmagati. Dobro bomo analizirali današnjo igro in poskušali predvsem popraviti realizacijo ter se do potankosti držati navodil pred tekmo. Mislim, da bo povratna tekma še zelo zanimivo srečanje«, je v pričakovanju povratnega srečanja dejal trener Jan Žbogar.

Tekma v Ajdovščini se je sicer začela sanjsko za domačo ekipo in navijače. Mlinarke so po treh minutah vodile s 3:0, le nekaj minut kasneje pa je Urša Zelnik zadela za 5:2. Nato pa je prišla do izraza predvsem višja in močnejša slovaška postava, ki je stvari hitro postavila na svoje mesto in v deseti minuti je bilo na semaforju že 6:9. Prednost pa je nato le še rasla. Ajdovkam so se v napadu prevečkrat zatresle roke, preveč je bilo slabih strelov, pravega učinka pa ni bilo niti s strani obeh vratark. Ko je del prvega polčasa na klopi, zaradi poškodbe, presedela še najnevarnejša domača strelka Ana Abina, je bilo jasno, da bo težko prišlo do preobrata.

Tudi drugi del igre se še zdaleč ni začel po željah domače stroke. Slovakinje so hitro ušle na plus deset, Ajdovke pa so nadaljevale z nezbranostjo v napadu in s premalo moči v obrambi. V nadaljevanju so se gostje nekako zadovoljile z dovolj visoko prednostjo, vse preveč nervoznim rokometašicam Mlinotesta, pa je vendarle uspelo tekmo enakovredno pripeljati v končnico in iztržiti (dokaj realnih) devet zadetkov zaostanka. Slovakinje so pač močnejša ekipa, z več kvalitete in večjo izbiro igralk na klopi. Ajdovkam pa predvsem vidno manjkajo izkušnje s podobnih tekem, ki jih je v slovenskem prvenstvu premalo. Prvi mož domače ekipe, Jan Žbogar, je takole iskal razloge za ne najboljšo ajdovsko predstavo: »Razlog za takšen poraz je predvsem slaba realizacija v napadu. Potrebno je izkoristiti priložnosti, ki se ti ponudijo.  Z boljšo realizacijo bi lahko malce umirili njihovo hitro igro in bi bili morda tako enakovrednejši. Sicer nas gostje niso presenetile, do potankosti smo vedeli kako igrajo, ampak na igrišču je to premalo«.

A potrebno je odigrati še povratno tekmo, ki na prvi pogled deluje le kot formalnost, a je vendarle precej več od tega. Igra se za barve Slovenije in Ajdovščine in vsaka zmaga v športu šteje. Navsezadnje so prav takšne tekme tudi neke vrste nagrada dekletom za odlične predstave v domačem prvenstvu in hkrati mednarodni oder kjer se lahko s svojim znanjem predstavijo evropski javnosti. Tega se zavedajo tudi v ajdovskem klubu, zato poskušajo svojim igralkam ponuditi čisto vso mogočo komoditeto. Ajdovke se bodo na kar dolgo pot odpravile v petek, najprej z letalsko povezavo med Benetkami in Dunajem, nato v Košice, tam pa jih čaka še transfer do Mihajlovcev, kjer domuje MSK Iuventa. Tekma bo na sporedu v nedeljo, pot domov za ajdovsko ekspedicijo pa v ponedeljek.

»Naša sestava šteje 25 članov, na tribuni pa bo poleg vsaj še 15 navijačev iz Ajdovščine, ki se na Slovaško odpravljajo z kombiji. Tako, da bodo imela dekleta dovolj podpore tudi na tribunah. Mislim, da bomo na Slovaškem pustili dober vtis. Žoga je okrogla. Potrebno pa je vedeti, da imamo za nasprotnika najboljšo slovaško ekipo, ki igra močne tekme v združeni češko – slovaški ligi. Za nas so takšne tekme super izkušnja in kot rečeno, poskušali bomo čim bolje odigrati povratno tekmo«, je dejal Deni Stibilj, tehnični vodja rokometnega kluba Mlinotest. Dodajmo še malce statistike s sobotne tekme, Ana Abina je dosegla sedem golov, pet jih je prispevala kapetanka Nuša Fegic (ob tem še deset asistenc), štiri pa Urša Zelnik. Pri Iuventi je strelsko najbolj blestela Martina Popovcova, domači vratarki je premagala sedemkrat. Potrebno pa je pohvaliti tudi vratarko Iryno Yablonsko – Bobal s petnajstimi obrambami in kapetanko Iuvente Patricio Wollingerjevo, ki je prispevala še eno asistenco več kot domača kapetanka.

Povratna tekma bo na sporedu v nedeljo, 21. januarja 2024 ob 17.00 v Chemkostav Areni v Michalovcih.


1/8 finala EHF Cup – prva tekma | Dvorana Police, sobota, 13. 1. 2024 ob 18.00; gledalcev 600.

ŽRK MLINOTEST 22:31 MSK IUVENTA (10:17)
Strelke Mlinotest: Abina A. 7, Fegic N. 5, Zelnik U. in Čopi Ž. po 4.; Kuralt K. 6 obramb in Vuk Z. 3 obrambe.
Strelke Iuventa: Popovcova M. 7, Kowalik E. 5, Radović M. 4; Yablonska-Bobal I. 15 obramb.

Fotografije: Ferjančič Robert RF Studio
Vir: Lokalne Ajdovščina in EHF