CENTIMETRI LOČILI MLINARKE OD VELIKEGA TRIUMFA!

Vrhunski petkov rokometni večer na Policah se je končal s slavjem švedske ekipe Kristianstad, ki tako potuje v naslednji krog pokala EHF s skupnim izidom 45:46. Mlinarkam je v izjemnem vzdušju, pred polno dvorano navijačev, zmanjkal en samcat zadetek, ki bi po tekmi solze žalosti spremenil v solze sreče (četrtkova tekma se je končala s 26:26). A končalo se je z rezultatom 19:20 in slavjem Švedinj. Kljub vsemu gredo ajdovskim rokometašicam vse čestitke za novo evropsko poslastico, ki se, upajmo, ponovno vrne že prihodnje leto.

Dvojni rokometni praznik v Ajdovščini se žal ni zaključil po željah domače publike. Švedski Kristianstad je bil (ravno) za gol boljši in si zasluženo priboril napredovanje v naslednji krog pokala EHF. A domačim rokometašicam nimamo kaj očitati. Dobesedno so pustile srce na igrišču in se borile do zadnje sekunde srečanja. Po koncu srečanja so zato upravičeno tekle solze po obrazih igralk, žalosti ni skrival niti glavni trener Jan Žbogar: “Tekma dveh ekip, ki so zelo izenačene, kjer je odločila ena žoga. Težko je reči, kje se je tista žoga izgubila, morda v prvi, tretji ali pa v deseti minuti. Žog smo že prej izgubili preveč. V takih tekmah je potrebno ogromno koncentracije. Na žalost se nam ni izšlo. Švedinje so se večkrat odlepile za dva, tri zadetke, potrebno jih je bilo loviti, ob koncu pa smo morda malce prehitro zaključili zadnji napad. Borili smo se do konca. Super izkušnja, a hoteli smo iti dalje.

Trener Jan Žbogar

Lahko bi rekli, da je Mlinarke v zadnjem napadu zapustila športna sreča, a vendarle je potrebno priznati, da so jo bile, v drugem polčasu, deležne vseeno kar precej. A so jo tudi izzivale in si jo pošteno prislužile. Nocojšnja tekma je bila sicer precej podobna včerajšnji, le da smo tokrat videli še več agresivnosti v obrambi in presenetljivo številne napake v napadu pri obeh ekipah. Nekaj več boljših rešitev prav v napadu pa je tehtnico vendarle nagnilo na skandinavsko stran. Marsikdo je ob tem pogrešal včerajšnjih devet golov Sladjane Perazić, ki je bila nocoj uspešna le dvakrat. A Švedinje so ji danes posvetile posebno pozornost in črnogorska rokometašica v ajdovskem dresu je le stežka prišla do ugodne pozicije za strel. 

Sladjana Perazić je bila najboljša strelka domačink v dveh tekmah.

Poročilo s tekme bi lahko pričeli z golom Teje Ferfolja v 38. minuti igre. Do takrat so namreč gledalci videli zelo izenačeno srečanje, kjer so rezultatski tempo sicer narekovale gostujoče rokometašice, a si omembe vredne prednosti niso znale priigrati. Po golu ajdovske krožne napadalke pa so Mlinarke po dolgem času znova povedle in zdelo se je, da so našle pravi recept za zmago. A nato se je v napadu ustavilo in šele enajst minut kasneje je danes znova odlična Ana Abina, dosegla nov gol za Mlinotest. Vmes so Švedinje povedle za štiri in kazalo je, da se ajdovske evropske sanje končujejo. Takrat pa je na sceno stopila vratarka Klara Hrovatič in dobesedno zaklenila svoja vrata. Podatek, da jo je Švedinjam, v zadnjih 12. minutah, uspelo premagati le enkrat, pove vse o novi izjemni predstavi Hrovatičeve. Ajdovke so se iz minute v minuto bližale gostjam in si tik pred koncem vendarle priborile priložnost za neodločen izid, ki bi zadostoval za pot v naslednji krog. V čisto pravem navijaškem transu na tribunah, je žoga prišla na desno krilo, do Jane Krapež, ta pa je našla dovolj prostora za strel na gol. A švedska vratarka je žogo ravno toliko oplazila, da je ta namesto v mreži, končala v vratnici. Kmalu zatem je sledil zadnji sodniški pisk ter nato solze na obrazih ajdovskih igralk, na drugi strani pa prešerno in iskreno veselje simpatičnih švedskih igralk, ki jih je z aplavzom nagradila tudi ajdovska publika.

Svoje delo je dobro opravila vratarka Klara Hrovatič

Največjega aplavza so bila deležna domača dekleta, ki so resnično prikazala izjemno borbenost in željo po zmagi. Zmanjkala je ena žoga, en gol, a morda bo že naslednjo jesen drugače. “Nimamo si kaj očitati,  punce smo se borile do konca, dale smo vse od sebe. Celo tekmo smo bile maksimalno zbrane, a na koncu nam je zmanjkalo malček športne sreče, kar se v športu pogostokrat zgodi. Težko rečem kje smo izgubile tekmo, morda je bila kakšna tehnična napaka preveč, kakšen neizdelan strel na gol preveč. Smo pa ponosne na igro, ki smo jo nocoj prikazale. Res smo dale vse od sebe.” je tekmo pokomentirala Ana Abina, najboljša domača strelka s štirimi goli. Enak dosežek je uspel tudi Nataši Janković Rustja in Teji Ferfolja. Nuša Fegic je tokrat prispevala tri zadetke. Pri švedski ekipi je največ golov dosegla Sofia Delać, ki je bila uspešna petkrat. 

Posebne čestitke pa si zasluži tudi ajdovska publika, ki je danes napolnila Police skorajda do zadnjega kotička in ustvarila vzdušje kot ga že dolga leta nismo videli v hramu ajdovskega športa. Ko bi le bilo takih in podobnih športnih večerov še več v naši občini. Bravo Mlinarke! 

Hram ajdovskega rokometa je pokal po šivih

2. krog EHF CUP / 14. 10. 2021 / 1. tekma – Dvorana Police

KRISTIANSTAD HK 26:26 ŽRK MLINOTEST (13:12)

Strelke Mlinotest: Perazić 9, Abina 6, Ferfolja 3; Hrovatič 11 obramb.

2. krog EHF CUP / 14. 10. 2021 / 2. tekma – Dvorana Police

ŽRK MLINOTEST 19:20 KRISTIANSTAD HK (8:10)

Strelke Mlinotest: Abina, Ferfolja in Janković Rustja po 4; Hrovatič 14 obramb.

SKUPNI REZULTAT:

ŽRK MLINOTEST 45:46 KRISTIANSTAD HK


*Foto: Robert Ferjančič – RF Studio

*Povzeto po: Lokalne Ajdovščina