Z nižjimi cilji v novo sezono

Dobre tri tedne se članice ajdovskega Mlinotesta potijo na pripravah za novo sezono 2018-2019. Z novo trenerko Ano Žigon in pomočnikom Mihom Mohorčičem pridno izpolnjujejo vse zadane naloge, konec meseca pa odhajajo na tridnevne priprave v Rovinj.

Ekipa Mlinotesta, ki je v lanski sezoni zaostala za cilji in dosegla peto mesto v slovenskem državnem prvenstvu ter izpadla v prvem krogu pokala Slovenije, je doživela korenite spremembe. Vodilni v klubu so se odločili za konkreten zasuk pri delu. Potem, ko so zadnja leta vlagali v tuje in izkušene domače igralke ter s tem niso uspeli obstati med četverico slovenskega rokometa, bo vsa pozornost namenjena mladim domačim igralkam in dolgoročnemu delovanju selekcioniranih deklet v Vipavski dolini in Krasu.

Delo s pomlajeno ekipo brez treh lanskih tujk in dveh domačink, ki sta zaključili kariero, je prevzela Ana Žigon – sicer lanska pomočnica Aleksandra Lapajneta. Lapajne bo klubu še pomagal na področju kondicije ter analiz tekem in tekmecev.

Nova trenerka je za Primorske novice pred prihajajočo sezono povedala: “Smo šibkejši kot lani. Namesto tujk smo dobili mlade obetavne igralke, ki pa bodo rabile čas za uveljavitev. Odločili smo se, da morajo klub nositi igralke iz bližnjega in primorskega okolja. Lanske poškodbe tujk, ki so odprle priložnost ostalim rokometašicam, so pokazale, da smo lahko tudi z domačimi močmi konkurenčni. Sklenili smo tudi sporazum o sodelovanju z RK Šempeter Vrtojba. Jedro lanske ekipe je ostalo, pogodbe so sklenjene, mladinke trenirajo skupaj s člansko ekipo in bodo zanjo tudi igrale. V takšnih razmerah in ob dejstvu, da tri igralke kombinirajo trening z redno službo, nimamo ekipe za preboj v skupino za prvaka. V prvem delu prvenstva je naš cilj, da se uvrstimo v skupino od petega do osmega mesta.”

Ajdovke imajo že več let zapored ogromne težave s poškodbami. Nič drugače ni letos. Že sedaj je jasno, da na operaciji po poškodbah ramena oziroma križnih vezi čakata Eli Groff in Nina ČrnigojZala Batagelj pa se počasi vrača po težavah s kolenom. Zaradi službenih obveznosti dopoldanske treninge izpuščajo Taja ČajkoManca Jurič in Anamarija Klemenčič, pripravam pa sta se pridružili kadetinji Lara Bratina in Laura Berzelak.

Sicer se pa je ekipa okrepila z Anamarijo Klemenčič. Slednja bo zapolnila verzel na vratarskem položaju pod odhodu Milene Petković (Iuventa – SVK). Na posojo sta iz sosednjega kluba RK Šempeter – Vrtojba prišli Maja Grmek (krilo) in Vesna Simič (zunanja igralka).

Optimistka je tudi kapetanka Maja Svetik: “Imamo vse, kar potrebujemo. Vzdušje je v redu, treningi so sicer naporni, vendar zanimivi, ker nas trenerka rada preseneti z novostmi in nas včasih kar zanima, kaj bo še prišlo na vrsto. Precej smo na prostem in na poligonih, spretnost pa smo preizkusile v adrenalinskem parku. Rezultatsko si želim, da bi ostale približno v sredini – kot lani, bo pa težko, ker je izkušenih igralk malo.”

Do začetka prvenstva, ki se prične 15. septembra (v domačo dvorano prihaja Koper)  bo Mlinotest odigral prijateljski tekmi z Žalcem in italijanskim prvoligašem Dossobuonom, tri tekme pa jih čakajo tudi prve dni septembra na pripravah v Rovinju.

ODHODI: Nađa Pejović, Milena Petković (Iuventa – SVK), Slađana Perazić (Club Balonmano Zuazo – SPA), Tina Benčina Rojc (Ž.U.R.D Koper), Lea Elena Vidmar (posoja RK Šempeter – Vrtojba),  Meta Pipan in Saša Čermelj (konec kariere).

PRIHODI: Anamarija Klemenčič (prej Naklo), Vesna Simič in Maja Grmek (prej RK Šempeter – Vrtojba).