PRVIČ V ZGODOVINI NAJBOLJŠI NA PRIMORSKEM!

Primorski šport je bil tudi v letu 2021 več kot uspešen, izjemnih rezultatov je bilo ogromno, zato so imeli pri Primorskih novicah kar precej dela, da so razglasili najboljše. Po letu 1997 ima mesto Ajdovščina znova najboljšo ekipo na Primorskem. Po NK Primorju so se tokrat priznanja za najboljšo ekipo na Primorskem razveselile rokometašice ajdovskega Mlinotesta. Še drugo sezono zapored so predse spustile le v Sloveniji nepremagljivi evropski Krim. Dobro jim kaže tudi v novi sezoni, po končanem jesenskem delu prvenstva so znova le za Ljubljančankami.

Članska zasedba 2021/22, ki je nastopila tudi v pokalu EHF Cup.

Ajdovski klub je rezultatsko uspešno prebrodil zahtevno leto. Ritma dela v kolektivu, v katerem se profesionalizem prepleta s kombinacijami izobraževanje – delo – rokomet, niso zmotile le poškodbe, temveč tudi omejitve in službene obveznosti v času pandemije. Tako se je po sili razmer sredi minule sezone moral posloviti trener Miha Mohorčič, a ga je odlično zamenjal njegov pomočnik Jan Žbogar. Izpostavljeno delo v zdravstvu in materinstvo je od rokometa oddaljilo nekdanjo nosilko igre Špelo Arnič.

Kljub občasnim težavam pomanjkanja igralk in znanja ni bilo. Zanesljiv glavni pokrovitelj in operativnost tehničnega vodje kluba Denija Stibilja (v navezi z močnim strokovnim štabom) so skrbeli, da so bila igralna mesta (tudi z napredovanjem deklet iz nižjih selekcij) dobro zasedena. Preplet izkušenj in mladosti v ekipi je prinesel hiter rokomet od prve do zadnje minute. Prav s tem pristopom in s porazdelitvijo strelskih deležev brez izstopajočih posameznic je Mlinotest zlomil večino tekmecev.

V klubu so po petih letih premora spet sprejeli evropski izziv. V drugem krogu evropskega pokala EHF je le malo manjkalo, da bi izločili polfinalista tega tekmovanja izpred dveh let, švedski Kristianstad. Po neodločenem izidu na prvi tekmi (26:26), je na drugi tekmi v Ajdovščini vratnica v zadnjih sekundah odnesla Mlinotestu vozovnico za napredovanje. Švedinje so se izvlekle z minimalno zmago (20:19).

Potem ko ga je lani odnesel covid-19, je letos nova priložnost za Mlinotest spet slovenski pokal. Na eni tekmi se lahko zgodi marsikaj.

Članski trener Jan Žbogar

Po reprezentančnem premoru se bo za Mlinotest drugi del prvenstva začel 7. januarja na domači tekmi s celjsko ekipo Z’dežele, ki za Mlinotestom zaostaja le za točko. Časa za rezultatsko ogrevanje praktično ne bo, opozarja trener Jan Žbogar: “Ne smemo še razmišljati o Krimu, ker imamo v boju za drugo mesto najmanj dva nevarna tekmeca, Celjanke in Krko, v kateri blesti letošnje odkritje s svetovnega prvenstva, Petra Kramar. Prav Novomeščanke so nam jeseni že vzele točko. Upam, da smo premor, med katerim nismo imeli težav zaradi odsotnosti reprezentantk, dobro izkoristili. Obnovili smo moči in pozdravili, kar je bilo mogoče. Takoj bo treba zaigrati na polnih obratih.”

V ekipo se bo po poškodbi rame vrnila Nena Černigoj. Daleč najboljša slovenska kadetska reprezentantka je bila pred SP celo poklicana na priprave članske selekcije. Mladinska reprezentantka Nina Kovšca je prestala operacijo rame in bo pripravljena šele spomladi. Negotov je še položaj izkušene Veronike Leški. Njena poškodba gležnja je žal postala kronična. Po bolezni, ki ji je odnesla potovanje na SP v Španijo, je okrevala kapetanka Nuša FegicAna Abina, ki je reprezentančno akcijo izpustila zaradi študijskih obveznosti, bo v drugi del sezone vstopila s polno močjo.

Veliko si v Mlinotestu spomladi obetajo v državnih tekmovanjih mlajših selekcij – od mlajših deklic do mladink. V klubu so v teh kategorijah aktivni na visoki ravni, za kar skrbijo trenerji: nekdaj uspešni rokometaši Martin PeliconAna ŽigonBranko Leban, Marko Cencič, Aleksander Lapajne in že prej omenjeni Miha Mohorčič.

Imena, ki segajo čez meje

Iz vrst Mlinotesta so bile v državno člansko reprezentanco letos povabljene Teja FerfoljaNuša FegicUrša ZelnikAna Abina in Nena Černigoj, ki je igrala tudi za kadetsko in mladinsko selekcijo. V izbrani vrsti so bile še Nina Kovšca (mladinke), Ema Grmek in Zala Vuk (kadetinje). Ajdovsko rokometno šolo sta na članskem SP v Španiji zastopali Maja Svetik (Krim) in Dominika Mrmolja (Dunaujvarosi).

Made in Ajdovščina (Nuša Fegic, Teja Ferfolja, Maja Svetik)

*Povzeto po: Primorske novice